Acceptatie en Commitment Therapie voor kinderen (ACT4KIDS) is een nieuwe therapievorm die kinderen leert omgaan met vervelende ervaringen. Gevoelens zijn oke. Je mag af en toe bang of verdrietig zijn. Het leven is niet alleen maar leuk. Soms heb je wind mee en soms heb je wind tegen. Wat telt is dat je vooruit komt en je hart volgt!

ACT4KIDS

Bij ACT4KIDS werken we met metaforen die belangrijke processen weergeven. De uil staat bijvoorbeeld voor wat je weet, geleerd hebt, ooit gehoord of gelezen hebt, wat je voelt, denkt en vindt. De dikke olifantenhuid staat voor het dragen van nare gevoelens die er zijn wanneer in het leven vervelende dingen gebeuren. De olifantenslurf staat voor het wegblazen van vervelende gevoelens en gedachten die door de uil zijn bedacht.

De uil, de olifant en de kat

Je hoofd is als een uil: hij kan hoog vliegen en kan zijn hoofd helemaal ronddraaien, hij ziet dus veel – zelfs door de tijd heen! Hij is wijs en weet veel. Maar hij is ook best humeurig en denkt méér te zien dan er is. Kortom: soms geeft hij wijze raad, soms alleen maar kletspraat.

Een olifant heeft een dikke huid, daar gaat niet snel iets doorheen. Iets wat hem pijn doet, raakt hem wel, maar maakt hem niet kapot. De oneerlijke, rottige en spannende dingen in het leven staan hem niet in de weg, hij draagt ze op zijn rug met zich mee. Daarnaast heeft de olifant een slurf waarmee hij alle kletspraat van de uil de lucht in kan blazen.

De kat is een nieuwsgierig en eigenwijs beest. Hij volgt zijn hart en laat zich door niets of niemand tegenhouden. Hij zorgt goed voor zichzelf en is lief voor anderen.

De ACT4KIDS methode is ontwikkeld door Monique Samsen. Meer informatie is te vinden op www.act4kids.nl.

ACT4KIDS logo