Op speelse wijze serieuze stappen zetten

Bij Calm Kids combineren we out-of-the-box denken met therapeutische en wetenschappelijke kennis. Vaak worden elementen van verschillende behandeltechnieken samengevoegd. Wij maken gebruik van klassieke vormen van therapie zoals speltherapie, psychotherapie en EMDR, maar ook van nieuwe behandelvormen zoals mindfulness en game therapie.Speltherapie

Spel is de taal van het kind. Volwassenen praten over hun leven, kinderen spelen erover. De dingen die zij meemaken worden in hun spel herhaald, aangevuld, of veranderd. Dit helpt hen bij het verwerken van leuke en minder leuke ervaringen. Speltherapie is een vorm van psychotherapie speciaal voor kinderen. We spelen verhalen met handpoppen, Playmobil-poppetjes of Playmobil-dieren, we maken tekeningen of spelen een rollenspel. Kinderen worden gestimuleerd bij het verwerken van gebeurtenissen en ondersteund bij het opdoen van nieuwe ervaringen.


speltherapiegame therapie


Game therapie

Een game spelen als therapie. Het klinkt haast te mooi om waar te zijn. Toch worden games steeds vaker gebruikt in behandeling van kinderen en jongeren. Game therapie is laagdrempelig, toegankelijk, en sluit perfect aan bij hun belevingswereld. Therapeutische technieken worden spelenderwijs aangeleerd. We spelen speciale computerspellen met biofeedback of neurofeedback. In de spellen leer je om rustig te blijven, óók als het spannend wordt. Op die manier kom je steeds verder in het spel.Mindfulness

Kinderen leren heel veel op school. Rekenen, taal en topografie. Om goed te leren moeten ze zich kunnen focussen en concentreren, maar waar leren ze dat eigenlijk? Mindfulness helpt ze om aandacht, concentratie en geduld te ontwikkelen. Ze leren om hun hoofd vol gedachten tot rust te brengen en om gevoelens te herkennen en begrijpen. Kindermeditatie en kinderyoga zijn onderdelen van mindfulness.


mindfulnessEMDR voor kinderen


EMDR

Steeds meer mensen hebben wel eens gehoord van EMDR. Het is een bijzondere en erg effectieve manier om nare herinneringen en angsten te verwerken. EMDR helpt bij het verwerken van traumatische ervaringen, zoals pesten, een (verkeers)ongeluk of een medische ingreep. EMDR kan ook helpen om angsten te verminderen, zoals angst voor honden, maar ook bijvoorbeeld angst voor geesten. De manier waarop EMDR werkt is namelijk door de emotionele lading van de herinnering of gedachte te verminderen. Of de herinnering of angst reëel is of niet doet er niet toe.Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie (CGT) richt zich op de samenhang tussen wat je denkt, wat je voelt en wat je doet. Kinderen en jongeren zijn zich vaak niet eens bewust van deze samenhang. Daarom kan het moeilijk zijn om te bedenken hoe iets ook anders kan. Bij CGT leren ze hoe de manier waarop ze denken en omgaan met problemen invloed heeft op wat er gebeurd. Zo zullen ze merken dat ze meer invloed kunnen hebben op hun leven dan ze dachten.


cognitieve gedragstherapie
Acceptance and Commitment TherapyAcceptatie en Commitment Therapie (ACT)

Bij ACT staat psychologische flexibiliteit centraal. Kinderen en jongeren leren hoe ze om kunnen gaan met onzekerheid, teleurstelling en frustratie. Het leven is niet alleen maar leuk en je mag best af en toe bang, boos of verdrietig zijn. Soms heb je wind mee en soms heb je wind tegen. Wat telt is dat je vooruitkomt en je hart volgt!