Hooggevoeligheid

Hooggevoelige of hoogsensitieve kinderen zijn extra gevoelig voor drukte, licht en geluiden. Zij hebben meer tijd nodig om alles te verwerken wat ze zien, horen en voelen. Ook raken ze sneller vermoeid dan andere kinderen, waardoor hun lontje soms kort is. Daardoor kunnen ze af en toe heel heftig reageren. Dit kan erg lastig voor ze zijn, want tegenwoordig krijgen kinderen zoveel meer prikkels binnen dan vroeger.

Hooggevoeligheid is geen diagnose die toegekend kan worden. Hooggevoeligheid kan wel herkent en beschreven worden, en op deze manier vastgelegd in verslaglegging.

Hooggevoeligheid

Sensorische prikkelverwerking

Om hooggevoelige kinderen beter te kunnen begrijpen, brengen wij de sensorische prikkelverwerking in kaart. Daarbij wordt nagegaan of kinderen specifiek gevoelig zijn voor bepaalde vormen van prikkels, bijvoorbeeld licht of geluid. En wat de eigen strategie van het kind is om hiermee om te gaan. Zoekt het bijvoorbeeld op eigen initiatief liever een rustige ruimte op?

Onderzoek naar de sensorische prikkelverwerking van kinderen kan inzicht geven in hun reacties. Ook kan het praktische handvatten bieden om werken naar meer rust en minder stress.


Kosten en vergoedingen

De kosten van een onderzoek naar de sensorische prikkelverwerking van uw kind kunnen vergoed worden door de gemeente indien hier u een verwijzing voor heeft, of wanneer u een verwijzing heeft voor behandeling waarbij dit nodig is. De kosten voor particuliere opdrachten zijn op basis van ons standaard uurtarief.