Bij creatieve therapie ligt de nadruk op het doen en ervaren van dingen, bijvoorbeeld door te tekenen of schilderen, iets van klei te maken of door het uitbeelden van dingen in (toneel)spel.


Niet denken, maar doen

Kinderen kunnen of willen soms helemaal niet over hun problemen praten. Bij creatieve therapie ligt de nadruk op het doen en ervaren van dingen. Dit is iets heel anders dan gesprekstherapie, waarbij juist voornamelijk gepraat wordt. Creatieve therapie is vaak weinig belastend voor kinderen, omdat spelenderwijs alles vanzelf gaat. De tekeningen of werkjes vormen aanknopingspunten om op een natuurlijke, indirecte manier te praten over gevoelens als onzekerheid, angst, boosheid of verdriet.

Creatieve therapie
Gedachten of geheimendoosje
Gedachten- of geheimendoosje


Wat doen we tijdens creatieve therapie?

Op de foto zien we een kindercreatie van foam klei. Met deze klei kunnen allerlei dingen leuk versierd worden. Kinderen maken wel eens een gedachten- of geheimendoosje. In deze doosjes kunnen ze al hun piekergedachten of geheimen kwijt.

Ook wanneer we EMDR inzetten kunnen we eerst creatief aan de slag gaan met kinderen. We maken dan een tekening, kunstwerk of opstelling van speelfiguurtjes die de herinnering voorstellen. Op deze manier wordt het verwerken van nare herinneringen zo leuk mogelijk.