De naam CALM KIDS is gekozen met een reden. Ontspannen is belangrijk om te herstellen van dagelijkse stress. Maar écht ontspannen is voor veel kinderen heel moeilijk. Ze zijn druk, snel afgeleid en onrustig. Vaak willen ze heel veel tegelijk doen en piekeren ze zich suf daarover. De ‘aanknop’ doet het wel, maar waar zit de ‘stopknop’? Ontspanningsoefeningen kunnen helpen wanneer kinderen last hebben van slaapproblemen of stress.

Stress bij kinderen

In de moderne maatschappij krijgen we op steeds jongere leeftijd met stress te maken. Men spreekt zelfs al over burn-outs bij kinderen. De oorzaak? Kinderen krijgen op steeds jongere leeftijd steeds meer verantwoordelijkheden. Ze worden al groot voordat ze echt klein geweest zijn. Sociale relaties, lichamelijke veranderingen, prestatiedruk op school en soms ook op sportclubs: kinderen hebben het er maar druk mee.

Ontspanningstherapie

Een voordeel van ontspanningtherapie ten opzichte van reguliere therapie is dat we niet direct ingaan op de oorzaken van problemen. Kinderen hoeven dus niet direct te praten over onprettige gebeurtenissen. Eerst werken we aan het vergroten van veerkracht, draagkracht en het vermogen om te gaan met stress en emoties.

Bij de ontspanningsoefeningen leren kinderen hoe ze spanning en stress kunnen herkennen en hoe ze hiermee kunnen omgaan. Door verschillende oefeningen te proberen, leren kinderen welke oefeningen het best voor hen werken. Zo vullen ze hun eigen ‘gereedschapskist’ met tips en truuks om te ontspannen.

Ontspanningstherapie is een eerste, algemene stap in behandeling en kan al een wijd scala aan problemen doen verminderen. Vervolgens gaan we dieper in op specifieke problemen door ontspanning te combineren met mindfulness, ACT4KIDS, cognitieve gedragstherapie (CGT) of EMDR.


Ontspanningstherapie