Neurofeedback is een behandelmethode waarbij kinderen hun hersenactiviteit trainen. Het gebruik van neurofeedback in therapie is, net zoals bij biofeedback, de laatste jaren steeds populairder geworden. Ook neurofeedback geldt als een goed alternatief voor gesprekstherapie wanneer kinderen niet over hun problemen kunnen of willen praten.

Trainen van hersenactiviteit

Tijdens de behandeling dragen kinderen een hoofdband die de hersenactiviteit meet. Deze hoofdband berekent hoe ontspannen of gespannen het kind is. Tijdens de neurofeedback sessies krijgen kinderen feedback op hun stressniveau.

Neurofeedback games

Calm Kids gebruikt neurofeedback bij game therapie met het spel Muse: een game-based neurofeedback app die kinderen helpt te leren ontspannen bij korte meditatiesessies. Kinderen kiezen een virtuele wereld waarin ze willen oefenen, bijvoorbeeld het strand. Het doel is om tijdens de meditatiesessies het weer in deze wereld te beïnvloeden. Ben je zelf rustig, dan is het weer ook rustig, maar bij spanning worden de golven en wind stormachtig.

Na de meditatiesessies geeft het spel een overzicht van de hersenactiviteit. Kinderen zien wat zich tijdens de meditatiesessies van moment tot moment in hun hoofd afspeelde. Zo leren ze op een eenvoudige manier hun lichamelijke spanning herkennen. Dit vinden ze vaak nog verrassend moeilijk. Zo leren kinderen niet alleen hoe ze zich kunnen ontspannen, maar trainen ze ook hun zelfinzicht en vermogen om signalen van stress op tijd te herkennen.

Neurofeedback