Kinderyoga helpt om het hoofd leeg te maken en het lijf te ontspannen. Het is een combinatie van yoga en spel waarbij plezier voorop staat! Tijdens behandelafspraken werkt kinderyoga heel goed om het ijs te breken als kinderen zenuwachtig zijn. Ook is het een welkome afwisseling na een lang of moeilijk gesprek.


Wat is kinderyoga?

Kinderyoga is, net zoals yoga voor volwassenen, gericht op het in balans brengen van lichaam en geest. Het woord ‘yoga’ betekent in het Vedisch (een oude Indische taal) ‘verbinden’. Dat is ook precies wat we nu nog steeds proberen tijdens yoga: het verbinden van gedachten, gevoelens en beweging.

Spelenderwijs werken we met kinderen aan hun zelfbewustzijn en oefenen we – vaak zonder dat ze het doorhebben – op een rustige, bewuste ademhaling. Doordat kinderen steeds beter worden in de oefeningen groeit ook hun zelfvertrouwen. Kinderyoga is een van de onderdelen van mindfulness voor kinderen.

Tijdens kinderyoga trainen we creativiteit, concentratie en doorzettingsvermogen. We gebruiken vaak onze fantasie, want oefeningen zijn gebaseerd op verschillende kinderthema’s.

Dierenthema: “Ga maar eens staan als een pauw, stevig en trots.”

Natuurthema: “Stel je voor dat je een grote berg bent en voel maar eens hoe stevig je op de grond staan.”

Kinderyoga

Oefeningen en spellen

We werken met verschillende materialen van o.a. de Helen Purperhart Kinderyoga Academie.

  • Kinderyoga: Yogapret voor kinderen! De yogaoefeningen helpen bij het soepel en sterker maken van het lichaam en zijn niet prestatiegericht. Het gaat om de concentratie en bewustwording van je bewegingsmogelijkheden.
  • Kindermeditatiekaarten: De fantasierijke, geleide meditaties zijn een aanzet om bewustwording bij kinderen te bevorderen. Iedere meditatie neemt het kind mee naar een plek in zichzelf, waar het tot rust komt en veiligheid en zelfvertrouwen vindt.
  • Ademspellen: Kinderen onderzoeken spelenderwijs hun ademhaling. Ze ervaren wat gedachten, beweging, aanraking en zintuiglijke prikkels doen met het ritme van de adem, zonder die te sturen of te veranderen. De ademspelletjes zijn leuk om te doen, herstellen de energiebalans en vergroten het concentratievermogen.
  • Energizers: De energizer oefeningen zijn echte oppeppers! Ze helpen om een onrustige sfeer te doorbreken en om vermoeiheid te laten verdwijnen.