Intelligentietest bij uw kind

Wilt u een intelligentietest bij uw kind laten uitvoeren? Dit kan bij Praktijk Calm Kids in Duiven. Wij onderscheiden ons door de persoonlijke en toegankelijke manier van testafname, die met name geschikt is voor kinderen met ADHD, autisme, hooggevoeligheid, faalangst en onzekerheid, of wanneer er vermoedens zijn van onderpresteren of hoogbegaafdheid.

Intelligentietest kind


Voor kinderen vanaf 6 jaar: WISC-V-NL

Om de intelligentie te meten werken wij met de Wechsler Inteligence Scale for Children (WISC-V-NL). Dit is een erkende IQ test voor kinderen van 6 tot en met 17 jaar. De WISC is een van de meeste gebruikte en betrouwbare intelligentietesten en geeft een uitgebreid beeld van de cognitieve capaciteiten en leermogelijkheden van uw kind.

Wij maken gebruik van de WISC-V. Deze laatste versie van de WISC sluit perfect aan bij alle veranderingen in de laatste decennia. Verouderde plaatjes en vragen zijn vervangen door cultureel passende alternatieven. En dat is heel belangrijk, kijk maar eens naar de plaatjes hiernaast.

Uw kind zal het linker plaatje waarschijnlijk direct herkennen als een telefoon, maar zou hij of zij ook het rechter plaatje zo snel herkennen? Om te voorkomen dat zulke dingen invloed hebben op de testuitslag is het belangrijk dat intelligentietesten rekening houden met culturele en maatschappelijke veranderingen.


Voor kinderen van 2,5 tot en met 6 jaar: WPPSI-IV-NL

Ook bij heel jonge kinderen kan de intelligentie worden gemeten. De Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence (WPPSI-IV-NL) is speciaal ontwikkeld om kinderen in de leeftijd van 2.5 jaar tot en met 6 jaar te testen.

Kinderen die precies 6 jaar oud zijn vallen in de leeftijdscategorie waarbij zowel de WPPSI-IV-NL als de WISC-V-NL afgenomen kan worden. Dan onderzoeken wij vooraf welke test het best bij de behoeften en het ontwikkelingsniveau van uw kind aansluit.


Persoonlijke en toegankelijke manier van testafname

Bij alle onderzoeken maken wij gebruik van erkende testen en voeren wij deze met onze persoonlijke en toegankelijke manier van werken. Voorafgaand aan het testmoment is er altijd een kennismaking waarbij het kind komt kijken hoe de praktijkruimte eruit ziet en wie de test met hem of haar zal gaan afnemen. Een eerste afspraak is altijd spannend en wij willen voorkomen dat spanning invloed heeft op de testuitslagen.

Daarnaast nemen wij onze testen altijd af in een rustig tempo en met voldoende pauzes. We willen namelijk de daadwerkelijke capaciteit van een kind meten en niet de mate waarin de aandacht en concentratie vastgehouden kan worden. Tijdens de testafname letten wij ook op de werkhouding van het kind en of het bijvoorbeeld zou kunnen dat faalangst van invloed is op de testuitslag. Dit geeft extra handvatten om de testuitslag te interpreteren en op praktisch niveau uit te leggen.


Kosten en vergoedingen

De kosten van een intelligentieonderzoek worden in sommige gevallen vergoed door de gemeente. Voor particuliere opdrachten staan vermeld bij onze tarieven. Een intelligentieonderzoek wordt vaak gecombineerd met neuropsychologisch onderzoek om ook bijvoorbeeld het geheugen, flexibiliteit, impulscontrole en andere hersenfuncties in kaart te brengen.