EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een populaire therapievorm die steeds meer bekendheid krijgt, want wanneer EMDR past in het behandelplan is het een bijzondere en zeer effectieve manier om nare herinneringen en angsten te behandelen. EMDR kan kinderen helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen, zoals pesten, een (verkeers)ongeluk of een medische ingreep. Daarnaast kan EMDR ook helpen bij angsten, bijvoorbeeld wanneer uw kind bang is voor honden na een keer te zijn gebeten.

EMDR therapeut in Duiven

Op zoek naar een EMDR therapeut in Duiven? Praktijk Calm Kids biedt EMDR voor kinderen en jongeren. EMDR wordt vaak ingezet samen met andere behandelvormen. Bij Calm Kids combineren we EMDR met bijvoorbeeld speltherapie, Acceptatie en Commitment Therapie (ACT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en/of mindfulness voor kinderen. Bekijk hier al onze behandelvormen.

Bij een EMDR sessie vertelt uw kind over de bewuste gebeurtenis of gedachte waar hij/zij last van heeft. Dan blijven we stilstaan bij het moment dat het akeligst voelt. Hiervan maakt uw kind een tekening. Daarna concentreert uw kind zich met behulp van de tekening op dit meest akelige moment, terwijl de therapeut met haar vingers voor het gezicht van uw kind van links naar rechts op en neer beweegt. Uw kind volgt met de ogen de vingers van de therapeut. Ook gebruiken we ‘klikjes’: klikgeluiden die afwisselend in het linker- en rechteroor worden afgespeeld.

Hoe werkt het?

Dát EMDR werkt is wetenschappelijk bewezen. Maar hoe precies, dat is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wetenschappers denken dat het ligt aan de manier waarop herinneringen in de hersenen zijn opgeslagen. Tijdens de sessie doet uw kind twee dingen tegelijk: het denkt aan de herinnering én het volgt met de ogen de vingers van de therapeut. Deze oogbewegingen activeren om en om de linker- en rechter hersenhelft. Samen met de oogbewegingen zorgt dit ervoor dat uw kind zich de gebeurtenis minder levendig en emotioneel herinnert.


EMDR Duiven
Na EMDR: de gebeurtenissen zitten nog wel in je hoofd, maar het nare gevoel erbij is verdwenen.